ΑΒΕΝΤΟΥΡΙΝΗΣ
AVENTURINE
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ:
Πλανήτης: Αφροδίτη.
Στοιχείο: Γη.
Μέταλλο: Χαλκός.
Ζώδια: Ταύρος, Ζυγός, Δίδυμοι, Υδροχόος.
~ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: Ο αβεντουρίνης είναι ένα είδος χαλαζία με προσμείξεις αιματίτη ή λεπιδόλιθου. Έχει σκληρότητα 7 και τριγωνική κρυσταλλική δομή.
~ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένας σκουροπράσινος αδιαφανής λίθος με χαρακτηριστικές μικροσκοπικές μαύρες και άσπρες κουκίδες που μοιάζουν με αλατοπίπερο (συνήθως είναι προσμείξεις σιδηροπυρίτη). Ανάλογα με τις προσμείξεις του, μπορεί, σπανιότερα, να έχει και άλλα χρώματα, όπως καστανοκόκκινο, καστανοπράσινο, γαλαζοπράσινο και πορτοκαλί. Ένας πολύ καθαρός πράσινος αβεντουρίνης μοιάζει πολύ με τον νεφρίτη ή τις κατώτερες ποιότητες του σμαραγδιού.
~ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Έχει πάρει την ονομασία του από την ιταλική λέξη "avventure" δηλαδή "περιπέτεια", επειδή, για τους Ευρωπαίους τουλάχιστον, ανακαλύφθηκε τυχαία.
~ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Λένε πως, πριν γίνει δημοφιλής ο νεφρίτης, η αυτοκρατορική σφραγίδα της αρχαίας Κίνας ήταν σκαλισμένη πάνω σε έναν αβεντουρίνη, κι αυτό επειδή όλες οι πράσινες πέτρες θεωρούνταν από τους Κινέζους θεϊκές και ουράνιες.
~ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Ο κοκκινωπός αβεντουρίνης βρίσκεται στη Σουηδία και Μαδαγασκάρη, ενώ ο πιο γνωστός πράσινος αβεντουρίνης στην Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τανζανία και τη Βραζιλία.
~ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΜΑΝΕΙΣ:
Προσωπικά: Ο αβεντουρίνης, κατάλληλα φορτισμένος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να προσελκύσει στιγμιαία φλερτ ή περιπέτειες της μιας βραδιάς, αλλά όχι οποιουδήποτε είδους μόνιμη σχέση.
Οικονομικά: Θεωρείται πως φέρνει μεγάλη τύχη σε κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, και γι' αυτό οι μανιώδεις παίκτες συνηθίζουν πάντα να κρατούν έναν επάνω τους.
Υγεία: Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων δερματοπαθειών και να προσφέρει χαλάρωση και ψυχική ηρεμία.
~ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Είναι ένα πετράδι που φέρνει γενικά καλή τύχη σε όλους τους τομείς και βοηθά στη δημιουργικότητα.
~ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο αβεντουρίνης μας βοηθά να διακρίνουμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες σε μια δεδομένη κατάσταση, τόσο υλική όσο και πνευματική, και να πάρουμε τις αποφάσεις μας με μεγαλύτεη διαύγεια πνεύματος. Επίσης, βοηθά να αποφασίσουμε ποια εργασία, θέση ή απασχόληση μας ταιριάζει καλύτερα. Γενικά, ενισχύει τη δύναμη της έκφρασης και τη δημιουργικότητα, και μας παροτρύνει να κάνουμε περισσότερα από όσα πιστεύαμε ότι μπορούμε.
ΑΖΟΥΡΙΤΗΣ
AZURITE
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ:
Πλανήτης: Δίας.
Στοιχείο: Αέρας.
Μέταλλο: Κασσίτερος.
Ζώδια: Τοξότης, Ιχθείς.
~ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: Ο αζουρίτης είναι κατά βάση ανθρακικός χαλκός με περιεκτικότητα σε χαλκό 55% και σε νερό 5%. Έχει σκληρότητα 3,5-4 και μονοκλινική κρυσταλλική δομή. Τον συναντάμε συχνά μαζι με τον μαλαχίτη. Τα πετρώματα αυτά σχηματίζονται από διαλύματα του χαλκού, καθώς τα τελευταία περνούν μέσα από ασβεστολιθικά πετρώματα
~ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένας αδιαφανές ορυκτό με ένα πανέμορφο μπλε χρώμα που μπορεί να κυμανθεί από το γαλάζιο μέχρι το μοβ. Συναντιέται σε όμορφους μικρούς κρυστάλλους ή σε σβόλους ενός πιο ανοιχτού χρώματος με λευκές προσμείξεις. Πολλές φορές είναι αναμεμειγμένος με τον πράσινο μαλαχίτη, οπότε ονομάζεται αζουρομαλαχίτης, και αν γυαλιστεί και λειανθεί, παίρνει την όψη ενός φτερού παγωνιού.
~ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Η λέξη "Αζουρίτης" προέρχεται από το ιταλικό "azzuro" που σημαίνει " βαθύ γαλάζιο".
~ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Ο αζουρίτης είναι ένας λίθος που δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους αρχαίους λαούς. Ίσως να πρόκειται γι' αυτό που ο Πλίνιος αποκαλεί "καιρόλιο" αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα κάτι τέτοιο. Κατά την Αναγέννηση οι ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν κοπανισμένο αζουρίτη για να δημιουργήσουν το μπλε χρώμα. Ωστόσο, η επίδραση του ατμοσφαιρικού αέρα μετέτρεψε, με την πάροδο των χρόνων, τον αζουρίτη με μαλαχίτη, και έτσι βλέπουμε πασίγνωστες τοιχογραφίες ή πίνακες να έχουν ουρανό πράσινου χρώματος!
~ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Τα πιο γνωστά κοιτάσματα αζουρίτη βρίσκονται στη Ρωσία, την Αυστραλία και την Αριζόνα των ΗΠΑ. Εδώ στην Ελλάδα κοιτάσματα αζουρίτη υπάρχουν στο Λαύριο, τη Θάσο και τη Μακεδονία.
~ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΜΑΝΕΙΣ:
Προσωπικά: Ο αζουρίτης δεν σχετίζεται με τον ερωτικό τομέα.
Οικονομικά: Μπορεί να φέρει καλοτυχία στις διάφορες επιχειρήσεις και γι΄ αυτό, κατάλληλα φορτισμένος, αποτελεί ένα ισχυρό φυλαχτό για τους εμπόρους αλλά και για όλους τους ελεύτερους επαγγελματίες.
Υγεία: Ο αζουρίτης μπορεί να ανακουφίσει τους κολικούς που προκαλούνται από πέτρες ή άμμο στη χολή και τα νεφρά. 'Επίσης, ενδυναμώνει το συκώτι και την καρδιά, και προσφέρει γενική χαλάρωση και ηρεμία.
~ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποτελεί έναν θαυμάσιο λίθο σε ό τι αφορά την πνευματική εξέλιξη του ατόμου και τον διαλογισμό. Βοηθά στο άνοιγμα του τρίτου ματιού, ώστε να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ψυχικές μας δυνάμεις.
ΑΙΜΑΤΙΤΗΣ
HEMATITE
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ:
Πλανήτης: Κρόνος, Άρης.
Στοιχείο: Γη.
Μέταλλο: Σίδηρος.
Ζώδια: Αιγόκερως.
~ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: Ο αιματίτης είναι ένα ορυκτό οξείδιο του σιδήρου με περιεκτικότητα σε σίδηρο περίπου 70%. Κρυσταλλώνεται στο εξαγωνικό σύστημα και έχει σκληρότητα 6. Βρίσκεται σε αυτοτελή κοιτάσματα, κυρίως εκρηξιγενή.
~ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η συνηθισμένη μορφή αιματίτη που κυκλοφορεί στο εμπόριο και με τον οποίο κατασκευάζονται κοσμήματα, είνα αδιαφανής, με ένα λαμπερότατο σταχτόμαυρο χρώμα. Σε ακατέργαστη μη κρυσταλλική μορφή, παιρνει το σχήμα ζωικών οράνων, κι έτσι τα κομμάτια του μοιάζουν με μικρά νεφρά, πνευμόνια ή συκώτια. Όταν γιαλιστεί, ή επιφάνεια του γίνεται πάρα πολύ απαλή, μέχρι του σημείου που μια επιφανειακή γρατσουνιά στην επιφάνειά του να εξαφανίζεται με ένα απλό τρίψιμο με το δάχτυλο.
~ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Μάλλον έχει πάρει την ονομασία του εξαιτίας μιας σύγχυσης, καθώς στο παρελθόν τον μπέρδευαν με την αιματόπετρα ή ηλιοτρόπιο. Φυσικά, ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη "αίμα".
~ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Σκαλισμένα κομμάτια αιματίτη έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς και βαβυλωνιακούς τάφους, και από αυτό συμπεραίνουμε πως ήταν ένα ορυκτό αρκετά γνωστό στην αρχαιότητα. Ο Πλίνιος, μάλιστα, αναφέρει τον Αζχαλίας, έναν σοφό της αυλής του Πόντιου βασιλιά Μιθριδάτη. Ο Αζχαλίας πίστευε πως ο αιματίτης είχε την ιδιότητα να εξασφαλίζει στον κάτοχό του ευνοϊκή έκβαση στις νομικές του υποθέσεις και στις δοσοληψίες του με ανωτέρους. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον αιματίτη ως τον κατ΄ εξοχήν λίθο του Άρη, και οι στρατιώτες πίστευαν πως αν τον έτριβαν επάνω στο κορμί τους, θα γίνονταν άτρωτοι κατά τη διάρκεια της μάχης. Πάντως, υπάρχει μια πιθανότητα αυτό που στα αρχαία κείμενα αποκαλείται αιματήτης, να ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, το πέτρωμα που σήμερα είναι γνωστό ως ηλιοτρόπιο ή αιματόπετρα, δηλαδή κάτι εντελώς διαφορετικό.
~ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Μεγάλα κοιτάσματα αιματίτη υπάρχουν στη Βραζιλία και τη Νορβηγία. έδω στην Ελλάδα, μπορεί να τον βρει κανείς στην Κύθνο, τη Σέριφο, το Λαύριο, τα Βάτικα της Λακωνίας και στη Δυτική Κρήτη.
~ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΜΑΝΕΙΣ:
Προσωπικά: Ο αιματίτης δεν σχετίζεται με τα αισθηματικά, παρά το γεγονός ότι με αυτόν κατασκευάζονται θαυμάσια γυναικεία κοσμήματα.
Οικονομικά: Πιστεύεται πως βοηθά στις νομικές υποθέσεις και τους δικαστικούς αγώνες, κυρίως επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στην επιφάνεια και τις βαθύτερες αιτίες των γεγονότων. Το χρησιμοποιούν ακόμη όσοι θέλουν να αποκομίσουν την εύνοια των ανωτέρων τους.
Υγεία: Από την εμφάνισή του και μόνο, και σύμφωνα με τον μαγικό νόμο των αντιστοιχιών, ο αιματίτης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων του συκωτιού, των νεφρών ή των πνευμόνων. Ακόμα, ενδυναμώνει την καρδιά και λέγεται πως σταματά τις αιμορραγίες και τις ταχυπαλμίες. Επίσης, προστατεύει από τον κίνδυνο και εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο.
~ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Βοηθά το νου να εστιαστεί και να συγκεντρώσει γρήγορα πληροφορίες. Επίσης, χαρίζει θάρρος και αυτοπεποίθηση.
ΑΚΟΥΑΜΑΡΙΝΑ
AQUAMARINE
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ:
Πλανήτης: Σελήνη
Στοιχείο: Νερό.
Μέταλλο: Ασήμι.
Ζώδια: Καρκίνος, Ιχθείς.
~ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: Η ακουαμαρίνα είναι ένα είδος βήρυλλου, της αικογένειας των ορυκτών στην οποία ανήκει το σμαράγδι, καθώς και ο αλεξανδρίτης. Το χρώμα της οφείλεται σε ίχνη χρώμιου, Έχει σκληρότητα 7,5-8 και τριγωνική κρυσταλλική δομή.
~ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι διαφανής και έχει ένα υπέροχο ανοιχτό γαλαζοπράσινο χρώμα. Πολλές φορές, για να αποκτήσει ένα πιο βαθυ γαλανό χρώμα, τη θερμαίνουν σε μεγάλες θερμοκρασίες. Προτιμήστε τους ανοιχτόχρωμους κρυστάλλους που, αν και λιγότερο όμορφοι, είναι πιο φυσικοί.
~ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Οι λέξη "ακουαμαρίνα" είναι ιταλική και σημαίνει "θαλασσινό νερό".