top of page
beryl1.jpg

ΒΗΡΥΛΛΟΣ
BERYL

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ:

   Πλανήτης: Σελήνη.

   Στοιχείο: Νερό.

   Μέταλλο: Ασήμι.

   Ζώδια: Καρκίνος, Δίδυμοι, Παρθένος.

~ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ: Οι βήρυλλοι αποτελούν μία ολόκληρη οικογένεια ορυκτών που περιλαμβάνει το σμαράγδι, τον αλεξανδρίτη και την ακουαμαρίνα. Αποτελούνται κυρίως από πυριτικό βηρύλλιο και πυριτικό αργίλιο. Έχουν σκληρότητα 6-7 και τριγωνική κρυσταλλική δομή. Κρυσταλλώνεται σε εξαγωνικά πρίσματα που πολλές φορές μπορούν να φτάσουν σε τεράστια μεγέθη.

~ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Υπάρχουν αρκετά είδη βήρυλλων, εκτός από τον αλεξανδρίτη, την ακουαμαρίνα και το σμαράγδι: Ο κοινός βήρυλλος έχει ένα χλωμό πρασινοκίτρινο χρώμα. Το ηλιόδωρο είναι χρυσοπράσινο και ελαφρώς ραδιενεργό από τα ίχνη ουρανίου που περιέχει. Το ευκλάσιο έχει ο όμορφος, γαλαζοπρασινος πραγματικούς κρυστάλλους που όμως θρυμματίζονται πολύ εύκολα. Ο χρυσοβήρυλλος που έχει χρυσό ως κιτρινοπορτοκαλί χρώμα, περιέχει και αυτός ίχνη ουρανίου. Ο μοργκανίτης έχει χρώμα ροζ και πουλιέται στην ίδια τιμή με τις ακριβότερες ποιότητες της ακουαμαρίνας. Τέλος ο γκοσενίτης είναι άχρωμος. μία άλλη πανέμορφη παραλλαγή του είναι και το Μάτι της Γάτας των αρχαίων Ινδών.

 

~ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Προέρχονται πιθανώς από τη χαλδαϊκή λέξη που σημαίνει "σμαράγδι", ενώ από το πετράδι αυτό έχει πάρει την ονομασία του στο στοιχείο βηρύλλιο που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του.

~ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Εδώ και 1.500 περίπου χρόνια οι μάντεις και οι μάγοι χρησιμοποιούσαν σφαίρες ή κοίλους καθρέφτες από βήρυλλο για να βλέπουν μέσα σε αυτούς το μέλλον. Ακόμα και περίφημη κρυστάλλινη σφαίρα το Δόκτορος Ντι, του προσωπικού συμβούλου του μάγου της Ελισάβετ, δεν ήταν φτιαγμένη από διάφανη χαλαζία αλλά από συμπαγή βήρυλλο. Ο βήρρυλος όπως και τα "παιδιά" του, το σμαράγδι και η ακουαμαρίνα, σχετίζεται με τη θάλασσα και τη Σελήνη, και για αυτό η κρυσταλλοσκοπία γινόταν πάντα με την γέμιση του φεγγαριού. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή φακών και γυαλιών οράσεως. Έχουν ανακαλυφθεί κρύσταλλοι βήρρυλου σε ύψος πάνω από 12 μέτρα, αλλά εμπεριέχουν πολλές προσμίξεις για να χρησιμοποιηθούν ως ημιπολύτιμοι λίθοι. Στο Όλμπανι των ΗΠΑ βρέθηκε ένας κρύσταλλος με μήκος 9 μέτρα που ζήτησε 25 τόνους. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στον κρύσταλλο που ανακαλύφθηκε στο Μίνας Γκεράις της Βραζιλίας και ζύγισε διακόσιους τόνους. Στην Ισπανία συχνά κατασκεύασαν με αυτούς κολώνες για εισόδους κατοικιών. στο Ινστιτούτο Σμισθόνιαν της Ουάσινγκτον εκτίθεται ένα πελώριο ηλιόδωρο βάρος 2054 καρατίων.

~ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Ο βήρυλλος είναι ένα ορυκτό αρκετά κοινό που συναντάται σε πολλές χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αν και συχνά εμπεριέχει τόσες προσμίξεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ημιπολύτιμος λίθος.

~ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΜΑΝΕΙΣ: 

   Προσωπικά: Πιστεύετε πως ο βήρυλλος προσελκύει τη φιλία και τον έρωτα, και υποβοηθά την συμφιλίωση μεταξύ δύο μαλωμένων εραστών η φίλων. Ακόμη φουντώνει το πάθος του έρωτα στα παντρεμένα ζευγάρια.

   Οικονομικά: Ο βήρυλλος προστατεύει τους ναυτικούς αλλά και κάθε είδους τυχοδιώκτες, αποτρέποντας τις τρικυμίες και τις κακοτυχίες στο δρόμο τους. Επίσης, είναι μία πέτρα που βοηθά τον φορέα της να επιβάλει την άποψή του και να αποφεύγει τον επηρεασμό από τις απόψεις των άλλων.

   Υγεία: Ανακουφίσει τις ασθένειες του στόματος, του λαιμού, του στομαχιού και του συκωτιού, και βοηθά όσους έχουν προβλήματα με την όρασή τους. Σταματάει τον λόξυγκα και αποσυμφορίζει τους πρησμένους αδένες.

~ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Οι Ινδοί πιστεύουν πως ο αχάτης βοηθά τα νήπια να μάθουν να περπατούν γρηγορότερα και να ξεπερνούν τους φόβους τους. Ακόμα σε πολλές παραδόσεις ο αχάτης περασμένο στο μπράτσο, το λαιμό ή το δάχτυλό, δίνει στον κάτοχό του θάρρος και αποφασιστικότητα.

~ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο βήρρυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το υποσυνείδητο στις πιθανές ατραπούς του μέλλοντος και να είναι ισχύσει κάποιες δυνατότητες τηλεπάθειας. Ακόμα κρατά το νου σε εγρήγορση και μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές και κάθε είδους μελετητές, ώστε να συγκρατούν στη μνήμη τους περισσότερες πληροφορίες από τα όσα διαβάζουν. Επίσης, βοηθά το υποσυνείδητο να ανακαλέσει περιστατικά του παρελθόντος και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον φορέα του να θυμηθεί που έχει τοποθετήσει κάποιο αντικείμενο. Τέλος, διώχνει την οκνηρία.

bottom of page